Klassiska mattor

Hem / Klassiska mattor

Något som kan ge stor effekt för helhetsintrycket i ett hem är en matta. Den kan både göra att känslan känns mer ombonad och kan även ge en färgklick i ditt hem, beroende på vilken stil du utgår ifrån. Klassiska mattor är ofta något som många vill ha i sitt hem då de kan hänga med i generationer och håller kvalitén länge. På denna sida kan du läsa mer om klassiska mattor och hur du ska tänka när du ska göra ditt val.

Klassiska svenska mattor

Bland klassiska svenska mattor är de så kallade röllakanmattorna förmodligen de mest klassiska. Röllakanmattor är tillverkade i ull och har fått sitt namn av vävtekniken de tillverkas med, så kallad "Rölakan". Det är en uråldrig teknik som går ut på att två trådar flätas samman, inslag och varp. Ull som råmaterial ger mattor av hög kvalitet som gör dem både slitstarka och smutsavvisande. Mattorna som har den högsta kvaliteten är i regel vändbara då fram- och avigsida i stort sett ser likadana ut. Röllakanmattor lades förr i tiden sällan på golvet utan användes som väggdekorationer. Svenska mattor i röllakan-stil tillverkas numera oftast i Indien, även om de har skandinavisk design.

Välja rätt matta

För att välja rätt matta till specifika rum i ditt hem kan du ta del av våra experttips. Rätt typ av matta kan både göra det lilla extra, men det kan också göra att rummet ser mindre ut eller ge ett stökigt intryck om man inte utgår ifrån flera förutsättningar när man väljer matta.

Material

När det gäller att välja rätt matta är materialvalet en av de viktigaste frågorna. En bra utgångspunkt är att fundera på vilket slitage mattan kommer att utsättas för. Ju mer du kommer att gå på den, desto tuffare material.

Storlek

Att köpa en för liten matta är det vanligaste misstaget. Ett knep är att märka ut en tänkt mattas storlek på golvet med tejp. Med en för liten matta kommer rummet upplevas som mindre då möblerna runtomkring fyller upp ytan.

Form

Tänk på marginalerna. En matta under till exempel ett middagsbord bör ha marginaler på ca 70 cm från alla sidor av bordet. En soffmatta, ungefär 40 cm marginal på soffans sidor.

Färg

Här finns många alternativ. Ska mattan smälta in med resten av inredningen, eller tillföra kontrast? I det sistnämnda fallet kan du tänka i termer av motsatsfärger. Du kan också välja matta i en färg som hämtats från andra inredningsdetaljer. Exempelvis om du har blåa detaljer i hemmet kan en matta i rött komplettera. Vill du läsa mer om komplementfärger och vad det innebär kan du läsa mer hos Arkitektkopia.

ROTTING SOM MATTMATERIAL

Rotting är inte bara populärt för möbler och korgar, utan också som ett intressant val för mattor. En rottingmatta kan erbjuda en distinkt och jordnära estetik, perfekt för dem som vill införa en naturlig känsla i sitt hem. Materialet är hållbart och flexibelt, vilket ger en unik struktur och känsla under fötterna. Även om det kanske inte är lika vanligt som ull eller syntetiska material, har rottingmattor en charm som gör att de kan komplettera klassiska mattor på ett oväntat och harmoniskt sätt. Dessutom har rotting en lång historia inom skandinavisk design, vilket tillför en tidlös touch till inredningen.

Vill du utforska fler inredningsidéer med rottingväv?

Andra tips

Hos oss kan du läsa fler tips kring möbler och inredningsdetaljer i hemmet. Läs mer om: