Klassiska designlampor

Hem / Klassiska designlampor

Mycket av den design som lyckats med konststycket att bli ikonisk, lyckas kombinera det tidlösa med det tidstypiska. På den här sidan kan du lära dig mer om några klassiska designlampor. Du kan dessutom, om du är intresserad, köpa allihop hos svenska nätbutiker för möbeldesign. Dessa lampor känner nog många igen, oavsett om de är intresserade av inredningsdesign eller inte. Det är just den faktorn som gör dessa lampor till ikoniska. Listan innehåller bords- och taklampor i olika stilar.

Köpa klassiska lampor online

En del klassiska lampor har blivit ikoniska, och många av dem tillverkas än idag. Det enklaste sättet att köpa klassiska lampor är genom att handla på nätet. Du kan surfa runt och läsa på om lamporna, jämföra priser med mera. När du bestämt dig beställer du och får lampan skickad hem till dig smidigt och snabbt. Klassiska lampor behöver inte bara innebära att det en är välkänd design, det kan även vara att du letar efter en lampa i mer klassisk och gammaldags stil. En hemsida som har inredning i sekelskiftesstil är på sekelskifte.com som har tidstypiska detaljer, så som lampor i gammaldags stil.

Designklassiker lampa

Vissa lampdesigner blir ikoniska. Här kan du läsa om fyra klassiska lampor: Louis Poulsen PH5, Orient, Taccia och Mirror Ball.

Louis Poulsen PH5

Varumärke: Louis Poulsen

Orient är en exklusiv lampa som designades år 1963 av Jo Hammerborg. Dess rena och smarta design ger varm belysning som fungerar i flertalet typer av rum. Orient går att hitta hos flera välkända varuhus och onlinebutiker som Nordiska Galleriet.

Orient

Varumärke: Fritz Hansen

Orient är en exklusiv lampa som designades år 1963 av Jo Hammerborg. Dess rena och smarta design ger varm belysning som fungerar i flertalet typer av rum. Orient går att hitta hos Svenssons i Lammhult.

Taccia

Varumärke: Flos

Bordslampan Taccia började säljas år 1962 och är närmast ett typexempel på italiensk design. Fungerar utmärkt som byrålampa eller placerad på golvet. Du hittar Taccia hos till exempel Royal Design.

Mirror Ball

Varumärke: Tom Dixon

Mirror Ball av Tom Dixon är en sann brittisk designklassiker. En speglande lampa som inspirerats av discobollar. Du hittar denna klassiska lampa hos bland annat Länna Möbler.

Vanliga frågor om lampor

Man brukar säga att ett rum ska ha mellan fem till tio ljuspunkter. Detta varierar dock förstås beroende på vad de olika ljuskällorna har för karaktär och vilken typ av rum det handlar om. För bästa effekt ska du blanda ljuskällor med olika styrkor och olika placeringar så som golv-, bords- och taklampor.

Nej, alla lampor kan inte dimras. Halogen- och glödlampor går att dimra. Lysrör är typiskt sett inte dimbara. När det gäller LED-lampor varierar det beroende på vilken typ av teknik som använts i konstruktionen av lampan. Om en LED-lampa går att dimra eller inte ska stå angivet på lampans förpackning.

En Tiffanylampa är en typ av lampa som lätt känns igen på dess lampskärm som är gjord i glasmosaik. Stilen har fått sitt namn från glaskonstnären Louis Comfort Tiffany. Estetiskt sett hör Tiffanylamporna till den konstnärliga riktningen känd som Jugend, en stil som hade sin höjdpunkt under åren mellan 1890–1920.

En månskenslampa är en fotogenlampa som var på modet under det sena 1800-talet och betraktas numera som samlarobjekt. De hade ofta färgat glas och en karaktäristisk hissanordning på undersidan som gjorde det enklare att fylla på med nytt fotogen. Senare dök även elektrifierade varianter upp, men då utan fungerande hissanordning.

Annan inspiration till hemmet

Att köpa produkter och inredning som skapar din personliga prägel i hemmet är inte så svårt. På den här hemsidan kan du få flera tips på klassiska mattor, sänggavel från Mille Notti, klassiska stolarna Ägget och Droppen samt hur du läderbehandling om du exempelvis har skinnmöbler.