Möbelvård läder

Hem / Möbelvård läder

Möbler klädda i läder ger en exklusiv känsla och hör samtidigt till de mest hållbara inredningsalternativen. Med rätt omhändertagande kan en lädermöbel hålla mycket länge. Men hur utför du möbelvård på läder? På den här sidan hittar du tips om läderbehandling och möbelvård. Läder kommer i lite olika utföranden och typer, och på denna sidan kan du även läsa om några olika typer av läder som används för att klä lädermöbler, så som pellissima läder och fullnarvskinn. Till sist får du svar på några av de vanligaste frågorna, som till exempel vad skillnaden är mellan läder och skinn.

Varför behandla läder?

En välskött lädermöbel håller länge. Lädermöbler bör genomgå en grundlig rengöring 1–2 gånger per år. Dammsug möbeln med ett mjukt borstmunstycke. Dammtorka sedan med en mjuk trasa som doppats i ljummet vatten. Torka därefter av med en torr trasa. Någon gång per år bör möbeln smörjas in med lädervårdsmedel. Välsorterade möbelbutiker, men även butiker som Clas Ohlson, har lädervårdsmedel för olika typer av läder. Vill du ha fler tips på hur du kan behandla läder kan du ta inspiration hos Nilssons möbler och deras skötselguide för läder.

Behandla läderfåtölj

Du bör rengöra en läderfåtölj enligt samma rutin som beskrevs ovan. Efteråt är det bra att behandla läderfåtölj med efterbehandling. Du kan då använda ett läderbalsam som hjälper till att förhindra uttorkning. Använd en svamp för att enkelt kunna knåda in balsamet i läderfåtöljen. Läs mer om hur du kan ta hand om en läderfåtölj hos Trosa möbler för en mer utförlig guide.Rotting som ett alternativ till läder

Även om läder är ett utmärkt val för många möbler på grund av dess hållbarhet och tidlösa estetik, finns det andra naturliga material att överväga. Till exempel har rotting blivit ett populärt alternativ för de som söker en unik, rustik känsla i sina hem. Rotting är inte bara ett hållbart val, det erbjuder också enastående hållbarhet och flexibilitet. Lär dig mer om hur du kan använda rotting i ditt eget hem genom att följa vår guide på rottingväv-DIY.

Vanliga frågor

Fullnarvskinn har tillverkats av den del av en djurhud som håller högst kvalitet. Det innebär också att fullnarvskinn är dyrare än andra skinnprodukter. Fullnarvskinn behandlas i så liten utsträckning som möjligt för att råmaterialet ska behålla så mycket av sina naturliga egenskaper som går. Det betyder att ärr och andra skönhetsfel kan vara kvar på fullnarvskinn.

Pellissima läder är återvunnet läder. Det används ofta för att klä in olika typer av möbler. En av fördelarna med materialet, jämfört med vanligt läder, är att produkten har ett fördelaktigt pris. Observera att pellissima läder är ett varumärke som används av företaget Shanghai Leather. Produkter med pellissima läder pryds av en italiensk flagga.

Kornighet i läder kan uppkomma vid slitage. Du har säkert också noterat att lädrets ena sida är kornigare än den andra. Läder har två sidor, narv och mocka. Narv är den sida som täcktes av päls då djuret levde, medan mocka var insidan av huden. Mockan har i och med detta en något kornigare textur.

Det finns skillnader i hur läder och skinn förbereds, till exempel att läder garvats. Den enklaste skillnaden mellan skinn och läder ligger dock i vilken typ av djur de kommer från. Skinn kommer från smådjur, läder från större djur. Detta gör också att läder typiskt sett är ett tjockare material än skinn.

Andra artiklar

Läs mer om våra tips kring möbler, design och DIY, bland annat;