Arne Jacobsen fåtölj ägget

Hem / Arne Jacobsen fåtölj ägget

Arne Jacobsens fåtölj Ägget är en sann klassiker inom möbeldesign. Ägget designades 1958 för ett designprojekt till SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Vid tidpunkten var stolen revolutionerande på fler sätt än ett, inte minst för att skalet tillverkades genom en mycket avancerad process. Även om du aldrig intresserat dig för möbeldesign hör Ägget till den kategori av möbler som du med stor sannolikhet känner igen. På den här sidan kan du lära dig mer om Ägget och var du kan köpa både original och kopior som liknar Jacobsens fåtölj.

Köpa stol Ägget

Här följer tips på några bra och välsorterade butiker där du kan hitta fåtöljen Ägget och designer som liknar den.

DPJ Workspace

DPJ Workspace är en Stockholmsbaserad återförsäljare av inredning för kontorsmiljöer, bland annat höj och sänkbart skrivbord. Dock har de även ett stort utbud av alla tänkbara typer av inredningsdetaljer för estetiskt tilltalande kontor, inklusive Arne Jacobsens fåtölj Ägget i original. DPJ Workspace erbjuder också fördelaktiga avtal för uthyrning av kontorsmöbler.

Nordiska Galleriet

Nordiska Galleriet är en återförsäljare av designmöbler med en lång historia. I mer än hundra år har de sålt möbler och inredning från världens mest kända möbeldesigners. Idag innehåller sortimentet möbler från kända designers som Antonio Citterio, Piero Lissoni och, inte minst, Arne Jacobsen.

Svenssons i Lammhult

Svenssons i Lammhult är en butikskedja inom inredning som säljer bland annat belysning och möbler. I sitt sortiment har de varumärken som Englesson, Normann Copenhagen och Fritz Hansen - som bland annat producerar möbler i design av Jacobsen, som fåtöljen Ägget.

Länna Möbler

Länna Möbler har sålt möbler och annan inredning med fokus på skandinaviska designers sedan 1973. Hos dem kan du handla via deras webbutik eller genom att besöka deras butik på plats i Länna strax söder om Stockholm. Bland deras produkter hittar du Ägget fåtölj.

Historia bakom Jacobsen fåtölj

Arne Jacobsens stol Ägget produceras av Fritz Hansen, ett danskt designföretag som tillverkar möbler, belysning och andra inredningsdetaljer. Bland deras mest framgångsrika produkter finns just fåtöljen Ägget av den framstående danska designern Arne Jacobsen. Jacobsens fåtölj räknas idag som ett av de mest lyckade exemplen någonsin inom skandinavisk design. När den lanserades var den revolutionerande både sett till form och sättet som den tillverkades på. Enligt legenden ska Jacobsen ha hittat den ikoniska designen genom att experimentera med ståltråd och plast i sitt garage. Att han lyckades står klart inte minst med tanke på att fåtöljen produceras ny än idag, mer än 60 år efter att den började säljas.

Ägget stol kopia

Letar du efter en Ägget stol kopia? Ägget är en ikon inom skandinavisk möbeldesign, men som många andra möbler som vunnit ikonstatus kostar ett original en slant. Ikoniska möbler brukar dock kopieras och det gäller också Ägget. Du kan hitta designer som liknar Ägget bland annat på Iconmöbel. Men som alltid med designkopior får du räkna med att du inte får exakt samma formgivning som originalet har.

Vill du läsa mer om en annan klassisk möbel från Arne Jacobsen så är hans klassiska Droppen stol något som kan förgylla ditt hem.